Zimska briga za šapice

Čuvajte "šapice" od zime
Izlaganje hladnom i suvom zimskom vremenu, snegu, ledu i kiši može izazvati ozlede šapice, suvoću i svrab kože naših ljubimaca, ali to na žalost nisu jedine opasnosti koje nam nosi zimsko vreme. Zimske šetnje mogu postati i vrlo opasne ako sredstva protiv zamrzavanja budu olizana sa golih šapica.

Tokom zime, sredstva koja se koriste protiv stvaranja leda na ulicama i trotoarima, mogu dovesti do problema za naše četvoronožne prijatelje, potencijalno uzrokujući probleme od bolnih šapica pa sve do interne toksičnosti. Vlasnici kućnih ljubimaca, koji provode vreme napolju u toku zime, trebalo bi da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kako bi smanjili izloženost ovim opasnim agensima.

Sledite par saveta naših stručnjaka kako bi ste sprečili opasnosti koje na hladnom vremenu prete vašim ljubimcima:

Čuvajte "šapice" od zime

Stalno izlaženje i ulaženje sa hladnog u topao suvi vazduh može izazvati svrab i perutanje kože. Održavajte vazduh u kući vlažnim i prosušite peškirom krzno vašeg ljubimca čim uđe unutra, posvećujući posebnu pažnju šapica i prostoru između prstiju.

Trimujte dlaku dugodlakih pasa kako biste smanjili prijanjanje ledenica, kristala soli i hemikalija za odleđivanje koje mogu oštetiti kožu vašeg ljubimca. Nemojte zanimariti dlaku između prstiju!

Ponesite peškir kada idete u duže šetnje i očistite eventualno iritirane šapice. Posle svake šetnje operite i osušite šapice vašeg ljudbimca kako biste otklonili led, so i hemikalije i proverite da li postoje ranice ili crvenilo na jastučićima šapica ili između prstiju.

Ne kupajte svog ljubimca previše često u toku hladnih dana. Prečesto kupanje može odstaniti neophodne masnoće i povećati šansu razvijanja suve, perutave kože. Ako vaš pas mora biti okupan, potražite blage, hidrantne šampone i obavezno dobro isperite dlaku vašeg ljubimca.

Oblačenje vašeg ljubimca u džemper ili kaputić, pomoći će održavanju telesne toplote i sprečiti isušivanje kože.

čizmice za pse pomažu da se smanji kontakt sa bolnim kristalima soli, otrovnim antifrizom i hemikalijama za otapanje leda.Takoðe mogu sprečiti zaglavljivanje peska i soli između golih prstiju šapice. Koristite bezbedne agense za odleðivanje kad god je moguće.

Utrljavanje vazelina u jastučiće šapica pre izlaska napolje zaštitiće šapice od soli i hemikalija. Takođe, vazelin će povratiti vlažnost šapica posle dobrog brisanja po povratku kući, i ubrzati zarastanje ranica.

Čuvajte "šapice" od zime

Redovno četkanje vašeg ljubmca ne samo da odstranjuje mrtvu dlaku, već i stimuliše cirkulaciju krvi, poboljšavajući opšte stanje kože i dlake.
Ljubimci zimi troše dodatnu energiju na održavanje telesne temperature, što ponekad može izazvati dehidraciju. Hranite svog ljubimca malo više tokom hladnog vremena i uverite se da je voda za piće uvek dostupna, što će obezbediti dobru hidrataciju, i manje isušivanje kože.

Zapamtite, kada je napolju previše hladno za vas, verovatno je previše hladno i za vašeg ljubimca. Naši krzneni drugari treba da ostanu unutra koliko god je to moguće u toku zimskih meseci i nikada ih ne ostavljajte same u vozilima kad živa u termometru padne.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: